Slaapzakken

Bent je op zoek naar een slaapzak? Op deze pagina vindt je alle slaapzakken die we in ons assortiment hebben. Er zijn verschillende modellen te koop de belangrijkste zijn de envelopslaapzak of de mummyslaapzak. Of je nu op zoek bent naar een budget slaapzak, of een hele goede winterslaapzak je vindt al het allemaal in deze rubriek bij OutdoorStunter.

Een slaapzak is bedoeld om je comfortabel en warm te houden in de nacht tijdens het slapen, of je nu binnen of buiten slaapt. Daarom zijn er grote verschillen in type slaapzakken qua functionele eigenschappen en materiaal. Zo zijn niet alle slaapzakken geschikt voor lage temperaturen, en ook niet alle soorten geschikt voor warme nachten, hier zijn dus grote verschillen in te ontdekken. Meestal zie je dit verschil ook terug in de prijs van de slaapzak. Wanneer je de slaapzak in de zomer bij hoge temperaturen nodig hebt, of in een verwarmd of geïsoleerd verblijf gebruikt, dan heb je geen hoge isolatiewaarde nodig. In dat geval zal een zomerslaapzak of een budget slaapzak voldoende zijn. 

Wat voor slaapzak heb ik nodig?

Bent u er nog niet zeker van bent wat voor u slaapzak u nodig heeft of welke accessoires u eventueel ook nodig zult hebben voor uw reis? Lees deze pagina dan even verder door, hier hebben wij alle informatie voor u op een rijtje gezet. We hebben de slaapzakken in de volgende groepen onder verdeeld:

Winter slaapzak
Winterslaapzakken hebben een dikkere isolatielaag waardoor ze over het algemeen wat zwaarder zijn en dikker. De winterslaapzakken zijn er in veel verschillende prijsklassen, de gebruikte materialen resulteert uiteindelijk in hogere of lagere prijzen.

Zomer slaapzak
Een zomerslaapzak heeft een lage isolatiewaarde, wat betekend dat je het niet snel warm zal hebben in deze slaapzakken. Een zomer slaapzak is doorgaans goedkoper dan een winter slaapzak doordat er simpelweg minder materiaal in zit. Het prijsverschil tussen zomerslaapzakken ontstaat door de gebruikte materialen.

Budget slaapzak
Goedkope slaapzak gemaakt van goedkope materialen en met een lage isolatiewaarde. Vaak is dit een zomerslaapzak, maar er zijn ook goedkope slaapzakken met een hogere isolatiewaarde op de markt.

Kinderslaapzak
Kleine slaapzak, vaak niet langer dan 150cm. Kinderslaapzakken zijn altijd wat goedkoper dan een grote slaapzak omdat er minder materiaal gebruikt hoeft te worden. Deze hebben dan ook een lagere isolatiewaarde en zijn meestel budget proof.

Verder zijn er verschillende modellen slaapzakken, de belangrijkste zijn:

Mummy slaapzak
Een mummy-slaapzak is een slaapzak in de vorm van een mummie. In een mummy slaapzak heb je het sneller warm doordat de slaapzak smaller is en hij daardoor beter isoleert. Er zijn mensen die het heel prettig vinden, maar zijn ook mensen die er niet tegen kunnen, omdat je in een mummy-slaapzak weinig bewegingsvrijheid hebt. Een ander voordeel is dat de slaapzak over het algemeen wat lichter en kleiner is doordat er minder materiaal is gebruikt.

Envelop slaapzak
Envelop slaapzakken zijn de traditionele rechte slaapzakken. Veel mensen vinden dit de prettigste slaapzakken om in te slapen. Ook omdat deze meestal open geritst als deken. Ook kunnen veel envelopslaapzakken aan elkaar worden geritst als tweepersoonsslaapzak of een grote deken.

Slaapzakken en hun isolatiewaarde

Voor winterexpedities is de isolatiewaarde een serieus aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikte slaapzak. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met de isolatiewaarde per slaapzak uit ons assortiment. Echter is het lastig om de isolatiewaarde van verschillende merken met elkaar te vergelijken omdat er geen duidelijke normen zijn vastgesteld voor het bepalen van de isolatiewaarde. Ook kan het per persoon sterk verschillen hoe de isolatiewaarde in de praktijk wordt ervaren. Wel is de isolatiewaarde een goede graadmeter om verschillende slaapzakken van hetzelfde merk te vergelijken. 

Lakenzak voor je slaapzak, waarom wel of niet?

Er zijn ook lakenzakken te koop voor in je slaapzak, deze zijn erg handig en zeker aan te raden! Een lakenzak is een laken in de vorm van een slaapzak. Er is een lakenzak voor envelop slaapzak en een lakenzak voor mummy slaapzak, zo kan je dus een lakenzak kiezen aan de hand van het model van je slaapzak. In de eerste plaats zorgt een lakenzak voor betere hygiëne, maar de lakenzak kan ook invloed hebben op de isolatiewaarde. Afhankelijk van het materiaal waar de lakenzak van gemaakt is zal de temperatuur 1-8 graden warmte toevoegen. Voor een zomerslaapzak kan je dan het beste een katoenen lakenzak kiezen omdat katoen weinig isolatiewaarde toevoegt. In de wintermaanden kan je beter kiezen voor een Microfiber lakenzak omdat deze je lichaamswarmte gevangen houden in de lakenzak.

Een lakenzak zorgt ervoor dat je slaapzak van binnen schoon blijft, maar ook is het een prettig idee dat je in een schone lakenzak ligt en niet in direct in een slaapzak waar vaak een ander al in heeft geslapen. Als je vieze voeten hebt, of in de nacht zweet dan zal de lakenzak dit als eerste opvangen. De lakenzak is veel makkelijker te wassen dan een slaapzak, waardoor het naast dat het hygiënisch is vaak ook kosten besparend kan zijn om een lakenzak te gebruiken.

Een lakenzak kan ook gebruikt worden in de zomermaanden als het te warm is voor een (zomer) slaapzak. Het is dan toch prettig om iets om je lijf te hebben en dan biedt een lakenzak uitkomst. Ook als je buiten slaap (bijvoorbeeld op het strand) is een lakenzak een prima oplossing! Er zijn ook steeds meer mensen die een lakenzak gebruiken om in te slapen in een hotelbed, zodat ze zelf weten hoe het is gesteld met de hygiëne van het beddengoed wat direct in aanraking komt met het lichaam!


Heeft u vragen over een slaapzak uit ons assortiment of hulp nodig bij het vinden van de juiste slaapzak? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder door uw vragen te beantwoorden en bij het maken van een juiste keus!